¿Quién es tuGPSliterario?

Què és un personatge rodó?

Un personatge rodó, segons E. M. Forster, és un personatge amb complexitat psicològica que evoluciona a mesura que es va enfrontant als conflictes de la història. És dinàmic, imprevisible i pateix contradiccions. La majoria d’escriptors treballen amb personatges rodons perquè tenen profunditat moral. El contrari d’un personatge rodó és un personatge pla, traçat d’una manera més superficial, previsible i incapaç d’evolucionar. Estan construïts sobre una única idea i sempre solen tenir la mateixa funció en la història.

Què és una prosopografia?

La prosopografia és la descripció d’un personatge posant especial èmfasi en els seus trets físics: el color del cabell, els ulls, la grandària de les mans, l’expressió de la cara, la manera com vesteix, la forma de caminar, etc.

Què és una novel·la coral?

És una novel•la on hi apareixen diferents veus narratives, és a dir, la història està contada a través de diversos personatges, cadascun amb la seva forma peculiar de parlar i el seu punt de vista. Un exemple de novel•la coral seria Okupada, de l’autora catalana Care Santos.

Què és una metàfora?

Podem crear una metàfora quan identifiquem un element real A amb un element imaginat o evocat B. Per exemple: Els ulls de Maria eren dos mars en calma. Atenció: no es tracta d'una comparació sinó d'una identificació. En la metàfora pura només apareix el terme imaginat o evocat. Per exemple: Aquells mars en calma em miraven amb atenció. La metàfora és útil per aportar fórmules noves amb les que mostrar el nostre univers literari i millorar l'estil. Per a que sigui efectiva, ha de ser comprensible pel lector.

FORMULARI DE CONTACTE

Camps necessaris*

Nom*


Email*


Web


Comentari:


MAPA DE LOCALITZACIÓ